Koronavirüse karşı silahlarımız neler ?

Koronavirüs hastalığı (COVID-19), 2019’un sonunda Çin’de çıkan ve tüm dünyaya yayılan ,bulaşıcı bir hastalık. En sık görülen belirtileri ateş, kuru öksürük,baş ağrısı , yorgunluk,yaygın kas ağrıları, tat ve koku  kaybı ve ishal .  Koronavirüsün ortalama kuluçka süresi 3- 10 gün  . Hasta bir kişiyle temastan 4-5 gün sonra belirtiler başlayabilir  ancak 14 güne kadar uzayabiliyor.O nedenle temas halinde dikkatli olmalıyız.

Eğer belirtileriniz  varsa,  basit  grip geçiriyorum  diye düşünmeyin, hastaneye başvurun.Şüpheli kişiler  hastanede Covid-19 testi ile beraber  akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografisi çekilerek  değerlendirilir. COVID-19’a yakalanan kişilerin %50- 80 i hastalığı nisbeten  hafif atlatıyor ve özel bir tedaviye ihtiyaç duymuyor.Kendinizi hasta hissediyorsanız veya testiniz pozitif  ise dinlenmeniz, ihtiyaç halinde ateş düşürücü  ve bol sıvı almanız  yeterli. Kendinizi ayrı bir odada izole edip , mümkünse ayrı bir banyo kullanın. İhtiyaç halinde odadan çıktığımızda mutlaka maske kullanın. Ortak  kullanım alanlarındaki  yüzeyler , kapı kolları,, musluk , tuvalet sık dezenfekte edilmeli.

Diğer grup ise hastalığı ağır atlatıyor. Hastane takibine,  bazen de solunum desteğine ihtiyaç duyabiliyor. Yüksek tansiyon, akciğer – kalp ,şeker hastalığı gibi kronik hastalığı  bulunan bireyler ve yaşlılar, riskli grupta. Bu kişilerin hastalığı  ağır geçirme  ihtimalleri yüksek .

Bunlar  COVID-19  da bilinenler.Ancak COVID-19   yeni bir hastalık ve bilgiler henüz net  değil .Bir yıla yaklaşan bir süredir  dünya covid ile mücadele ediyor ama hala korunma yolları ,tedavi uygulamalarında  bile farklı uygulamalar var.

Şimdi  dünya gündeminde aşı var.Aşılarda da bu bilinmezlik kargaşa  sürüyor.Hangi aşıyı kullanalım ?,Aşı yüzde yüz koruma sağlar mı? yan etkileri var mı?   Aşılanan kişi hastalığı bulaştırır mı ? Bu soruları biz uzmanlara bırakalım. Bu dönemde bireysel olarak ne yapabiliriz? Yapılacak en iyi şey koronavirüsten uzak durmak  ve bağışıklığımızı güçlü tutmak .

   Koronavirüsten doğal korunma yolları  nelerdir ?

    • Korona virüsüne karşı maske-mesafe ve hijyen öncelikli kuralımız . Hijyen denilince el yıkama ile beraber temasta olduğumuz yüzeylerin veya nesnelerin anahtarlık, cüzdan  telefonun dezenfekte edilmesini de unutmamak lazım.
    • Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek. O zaman virüs veya yabancı  bileşenler vücuda girip,  yerleşemiyor . Virüsle karşılaşsak da hastalanmıyoruz.

  Koronavirüsüne Karşı Bağışıklığımızı Nasıl Güçlendiririz?

Bunun için sağlıklı beslenmek  düzenli uyku , açık havada  egzersiz veya yürüyüş yapmak, sigara ve alkol kullanmamak önemli. Bunların yanında hacamat , kolon hidroterapi ,ve bazı bitkisel destek ürünleri bağışıklığımızı destekler.

Hacamat  bağışıklığı kan hücrelerini yenileyerek  güçlendirir. Yanısıra  vücudda biriken kimyasal ilaç atıklarının ve toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar, karaciğer gibi detoks organlarının yükünü azaltır, vücut direncini artırır.

Kolonhidroterapi  bağışıklığı nasıl etkiler ?

  Güçlü Bağışıklık Sistemi için Sağlıklı Bağırsak Şarttır

Bağışıklık sistemi hücrelerinin %60-80 i bağırsaklarımızda yer alıyor .Bağırsak florasındaki yararlı bakteriler de bağışıklığımızı destekliyor. Bunların  gerçekleşmesi için bağırsaklarımızın sağlıklı ve temiz olması şart.Kolonhidroterapi  uygulaması  ile bağırsaklar tümüyle  temizlenir ,bağırsak florası yenilenir ve bağırsak fonksiyonları iyileşir.

Korona Virüs’ten korunmak ve tedaviye destek amaçlı kullanabileceğimiz bitkiler de var.

Covid-19  dan korunmak için bitkisel önlemler nelerdir?

    • Tıbbi nane ve adaçayı antibakteriyel  ve antiviral özelliğe sahip bitkiler Nane yağı veya adaçayı ile hazırlanan  solusyonlarla özellikle dışarıdan gelince gargara  yapabilirsiniz.Bu uygulama  virüsün üst  solunum yollarına  yerleşmesini engeller.
    • Maskemizin iç kısmına antimikrobiyal özellikteki uçucu yağlardan damlatabiliriz nane ,portakal ,lavanta  yağını  bu şekilde uygulayabilirsiniz,
    • Zerdeçal, zencefil,acı biber,çörekotu,karabiber, kekik baharat grubunda  ki bitkilerin antimikrobiyal  etkileri biliniyor.Bunlar aynı zamanda vücut direncinide artırır.Bunları yemeklere ilave  ederek veya direkt tüketebilirsiniz.
    • Aynı amaçla  bazı bitkileri  çay şeklinde de tüketebiliriz.Zeytin yaprağı ,kuşburnu , adaçayı,limon otu   bunlardan bazıları.Antiviral etkileri  biliniyor.Özellikle Zeytin yaprağının   Kovid 19’a karşı korunmada ve tedaviye destek  olduğu gösterildi. Oleuropein  adlı etken maddesi bundan sorumlu.
    • Nane  , çay ağacı, ıtır, limon ,lavanta  gibi uçucu yağılarında antimikrobiyal etkinliği var.Bu yağlar direkt kullanılabildiği gibi buhurdanlık  veya  difüser , yoluyla  kapalı mekanların havasını temizlemek içinde kullanılabilir.Evlerimizin havasını  özellikle de   Covid-19  geçiren kişilerin odasını  bu yöntemi kullanarak temizleyebiliriz.

Korona döneminde nasıl beslenelim?

Önceliğimiz mevsimine göre taze sebze,meyve  ağırlıklı dengeli beslenmek. Lahana, brokoli,, dereotu,pırasa  , nar, portakal bu dönemde  tüketebileceğimiz  besinler.Ayrıca  soğan, sarımsak, elma sirkesi, kefir ,yoğurt, bal  gibi her mevsim tüketebileceğimiz besinler var. Bunların da bağışıklık sistemimizi güçlendiren  aynı zamanda  yüksek antiviral ve antimikrobiyal özelliği  olduğu gösterilmiş.

Korona virüsden kaçınamasak da bunları uygulayarak onu yenebiliriz.

.

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Soru Sor